Paljon puhutaan erilaisista ruokavalioista.

Esimerkiksi välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kalaa, hedelmiä, kasviksia, oliiviöljyä ja täysjyvää. Ruokvavalio on todella terveellinen. 

Perinteinen Välimeren ruokavalio on värikäs ja meille suomalaisille myös eksoottinen. Välimeren ruokavalion  terveysvaikutukset ulottuvat koko elimistöön ja niitä on todisteltu myös useissa tutkimuksissa. Esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet ovat harvinaisempia Välimeren maissa kuin Suomessa ja muissa (?) läntisen pallonpuoliskon maissa. Tämä perustuu hyödyllisiin suojaravinteisiin, joita Välimeren dieetti sisältää paljon. 

 


Monissa dieeteissä rajoitetaan ruokavaliota kieltämällä siitä jotain osia. Välimeren dieetti ei perustu säännöstelyyn. Sen sijaan, että keskityttäisiin siihen, mitä ei saa syödä, käännetäänkin huomio sallittuihin asioihin. 

Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, merenantimia, jogurttia, punaviiniä ja ennen kaikkea oliiviöljyä.

Valmis- ja einesruokaa vältetään ja näin säästytään terveydelle epäedullisilta transrasvoilta, jotka lisäävät sydänsairauksiin ja aivohalvauksiin. Välimeren ruokavaliossa huomiota kiinnitetään myös siihen, että ruoasta nautitaan. Korkealaatuiset ja herkulliset raaka-aineet tekevät syömisestä mukavaa. Terveelliset rasvanlähteet, kuten oliiviöljy ja pähkinät, pitävät myös kylläisenä pidempään toisin kuin dieetit, joissa rasvan määrää rajoitetaan tai rasvat kielletään kokonaan.