Yksi halvimpia ja suosituimpia lisäravinteita on kreatiinijauhe. Sen tarkoituksena on kasvattaa elimistössä olevia kreatiinifosfaattivarastoja. Varastoista ei tietysti ole mitään hyötyä, ellei niitä käytetä lihasharjoittelussa.

Kreatiinin idea on että lihaksille saadaan tuotettua tehokkaammin energiaa itse harjoittelun aikana. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että kreatiinilla on positiivinen vaikutus myös lihasmassan kasvuun, mutta myös päinvastaisia tuloksia on esitetty.

Kreatiinilla tuskin on suurempaa vaikutusta lihasmassan kasvattamiseen. Paitsi tietysti kiertotietä: Parantamalla kuntoilijan kykyä ottaa lihaksistostaan enemmän irti harjoitustilanteessa, treenin teho kasvaa ja myös lihassolut reagoivat tähän voimakkaammin.

Syy ei kuitenkaan ole kreatiini, vaan kovempi harjoittelu.

Tutkimuksisssa on kiistattomasti osoitettu kreatiinin ja kovemman harjoituskestävyyden yhteys. Kreatiini ei ole kielletty aine missään urheilulajissa.

Se on myös elimistön itsensä kehittämä luonnollinen yhdiste, joskin lisäämällä ruokavalioon kreatiiniä, voidaan elimistön omaa kreatiinintuotantoa tukea, sillä elimistö tuottaa vain noin 2 grammaa kreatiiniä päivässä.